نوار تیپ پلاکدار
نوار تیپ پلاکدار یکی از انواع نوار تیپ می باشد که در آن به فواصل مشخص 10، 20، 30 و ... پلاک تعبیه شده است که با دبی های مختلف 1.5، 2، 2.2، 2.5 لیتر بر ساعت آبدهی دارند. تیپ های پلاکدار با قطر 16 و 22 میلیمتر قابل تولید هستند.

مزایای نوار تیپ پلاکدار

  • امکان پهن کردن طول بیشتر
  •  کمتر شدن حجم لوله های پلی اتیلن برای مانیفولد ها
  • کمتر شدن حجم کانال کنی
  • یکنواختی پخش آب
  • احتمال گرفتگی کمتر به دلیل عبور از مسیر مارپیچی و ایجاد جریان متلاطم

شرایط نگه داری نوار تیپ پلاکدار در انبار

  • از نگهداری کلاف ها در فضای غیر مسقف که در معرض تابش مستقیم آفتاب و بارندگی هستند پرهیز شود. 
  • کلاف ها بایستی بدون باز کردن بسته بندی آن و در یک انبار سرپوشیده و به دور از مواد اشتعال زا و خورنده و بهتر است بر روی سکویی به ارتفاع 50 سانتیمتر قرار گیرند. 
  • نوارها بایستی از گزند جوندگان نیز در امان باشند. 
  • توصیه می شود از جا به جایی های غیر ضروری در طول مدت انبارداری اجتناب گردد.
  •  در زمان جابه جایی و یا تخلیه کلاف ها از پرتاب نمودن و یا غلتاندن آن ها روی زمین اجتناب شود، زیرا این امر ممکن است باعث آسیب بسته بندی و از طرفی موجب پارگی نوارها بشود.
    نحوه نصب نوار تیپ پلاکدار
    نصب نوارهای آبیاری به دو روش دستی و مکانیزه انجام می شود.

در هر دو صورت یک نکته اساسی که بایستی رعایت شود، کشیده نشدن نوار بر روی زمین می باشد. از طرفی تحت کشش نیز نبایستی قرار بگیرد. به همین منظور در نصب به صورت دستی پس از باز کردن رول بایستی ابتدا قسمت اول نوار تیپ را روی زمین ثابت نگهدارید، سپس کلاف را روی یک محور ساده که میتواند یک تکه لوله یا چوب باشد قرار داده و توسط دو کارگر در امتداد مورد نظر پهن کرد. دقت شود که از ثابت نگه داشتن رول بر روی زمین و سپس کشیدن نوار آبیاری بر روی زمین اکیدا خودداری شود، زیرا این کار باعث خراشیدگی سطح لوله و کاهش طول عمر آن می شود و امکان وارد کردن خسارات جدی برای کشاورزان در طول فصل را به بار می آورد.

در صورت نصب نوار آبیاری به روش مکانیزه، الزاما بایستی از دستگاه های استاندارد استفاده شود، به طوری که در تمام مسیر هدایت نوار از کلاف تا روی زمین هیچگونه تماسی با سطوح تیز، برنده و ساینده که موجب پارگی و آسیب به نوار می شود، نداشته باشد.

در هنگام نصب بایستی حتما دقت شود که پلاک های نوارهای آبیاری حتما به سمت بالا باشد.

ملاحظات نگه داری از سیستم آبیاری با نوارتیپ

از مواردی که بر کارایی و طول عمر مفید سیستم آبیاری موثر است، مدیریت صحیح و بهره برداری از سیستم می باشد.
بازدید ها و سرویس های روزانه، هفتگی، ماهانه و فصلی که در بر گیرنده بازدید از لوله ها، شیرآلات و از همه مهم ترسیستم فیلتراسیون می باشد که ضروریست بهره بردار در طول مدت بهره برداری، مورد توجه قرار دهد. پیشنهاد می شود در صورت امکان از پکیج های فیلتراسیون اتوماتیک استفاده شود. در سیستم آبیاری با نوار تیپ ممکن است با مشکلاتی نظیر بادبردگی و عدم استقرار نوارها بر روی زمین مواجه شوید، در چنین شرایطی توصیه می شود به جای گذاشتن کلوخ، سنگ و خاک سنگین بر روی نوار از میخ تثبیت استفاده شود. از طرفی در کشت های ردیفی خواباندن لوله ها در امتداد و درون ردیف های کشت نیز تا حدی مشکلات مربوط به بادبردگی را کاهش می دهد. حداکثر تحمل فشار در نوار های آبیاری 1 بار می باشد که بهره بردار می تواند با استفاده از فشارسنج های نصب شده در نقاط مختلف پروژه این موضوع را نیز کنترل کند.

جمع آوری نوار های آبیاری از سطح مزرعه

در انتهای فصل، نوار های آبیاری نباید رها شوند و بایستی در اسرع وقت نسبت به جمع آوری آن اقدام نمود. زیرا علاوه بر مسائل زیست محیطی، ممکن است مشکلاتی را در عملیات زراعی فصول بعدی ایجاد کند.

در ضمن توصیه می شود در هنگام جمع آوری نوار آبیاری در سطح مزرعه برای سهولت کار مقداری رطوبت موجود باشد.
در صورتی که علاقمند به مطالعه در خصوص انواع نوار تیپ و مقایسه بین آن ها هستید اینجا کلیک کنید.