به طور کلی آب مجازی یعنی میزان آبی که برای تولید یک محصول در صنعت یا کشاورزی مصرف می شود. آب مجازی در واقع مجموع آب مصرفی از ابتدای پروسه تولید تا تکامل محصول می باشد.

بحث «آب مجازی» توسط پژوهش‌گر بریتانیایی پرفسور جان انتونی آلن در دهه ۱۹۹۰ میلادی مطرح شد
از کل آب های موجود روی کره زمین تنها10% از آن به طور مستقیم مورد استفاده بشر است و به صورت خانگی مصرف می شود و حدود 70% در بخش کشاورزی و 20% در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. لذا بایستی به صرفه جویی در بخش های پر مصرف اندیشید. در رابطه با مدیریت منابع آب یکی از مباحث آب مجازی است که با سیاست های صحیح بر روی واردات و صادرات اقلام و کالاها می توان به صرفه جویی در مصرف آب کمک های به سزایی کرد. اما متاسفانه عدم توجه به این موضوع مهم موجب خروج حجم زیادی آب از کشور به صورت مجازی شده که عواقب آن بی آبی خواهد بود.

به عنوان مثال میانگین آب مصرفی برای هر کیلوگرم هندوانه 300 لیتر، یک کیلوگرم گوشت گاو 15.400 لیتر، یک کیلوگرم گوشت گوسفند 10.400 لیتر و یک کیلوگرم مرغ 4.300 لیتر مصرف می شود. جالب است بدانید برای تولید یک برگ کاغذ A4 حدود 10 لیتر آب مصرف می شود. همینطور برای پنبه مورد نیاز یک تی شرت حدود 2000 لیتر آب پنهان مصرف می شود که البته این اعداد بسته به منطقه کمی ممکن است تغییر کند.

طبق آمارهای اعلام شده از وزارت جهادکشاورزی ایران با تولید حدود 2 میلیون تن هندوانه در مقام چهارم تولید در جهان قرار دارد و متاسفانه سالانه در حدود نیمی از این تولید به کشورهایی نظیر امارات، عراق و کویت صادر می شود.
هم اکنون بسیاری ازمناطق جهان با بحران کم آبی رو به رو هستند، بنابراین با توجه به موقعیت جغرافیایی بایستی مدیریت صحیح روی واردات و صادرات کالاها در کشور صورت پذیرد تا بتوان به حفظ هر چه بیشتر منابع آبی ایران برای آیندگان کوشا بود.