آفتاب سوختگی نوار تیپ چیست و چه زمانی اتفاق می افتد؟ 

این اتفاق زمانی رخ می دهد که پدیده ذره بینی توسط قطرات آب ایجاد شود. به این صورت که برخی از کشاورزان و کاربران نوار تیپ ، کاشت بوته ها و پهن کردن نوار آبیاری را زیر پلاستیک انجام می دهند و به طور کلی بستر کشت زیر پلاستیک ایجاد می شود. 

پس از شروع آبیاری مقداری از آب زمین تبخیر شده و به صورت شبنم زیر پلاستیک روی سطوح آن جمع می شود. سپس این قطرات همچون ذره بین عمل کرده و نور خورشید را بر روی نوار آبیاری متمرکز می کند. و بعد از آن با بالا رفتن درجه حرارت، بدنه نوار تیپ دچار آفتاب سوختگی می شود.

 در صورتی که قطرات آب که به صورت ذره بین عمل می کنند متمرکز در یک ناحیه شوند. سوراخ های ایجاد شده توسط آن ها روی بدنه نوار تیپ زیاد شده و به هم نزدیک بوده و در نهایت باعث ایجاد سوراخ و شکافی بزرگتر در نوار آبیاری می شوند و بعد از آن با نشت آب ایجاد شده در نوار تیپ افت فشار در کل طول لترال ایجاد شده و همچنین آبدهی نا منظم در آن خط اتفاق خواهد افتاد.

اما راهکار مناسب برای جلوگیری از این پدیده چیست؟

به طور کلی اگر بتوان از این نوع کشت اجتناب کرد این پدیده کمتر اتفاق خواهد افتاد ولی در صورت اجبار به استفاده از این نوع کشت می توان به نکات زیر عمل کرد تا از این پدیده جلوگیری به عمل بیاید.

راه حل اول :

استفاده از پلاستیک مات که مانع از عبور نور خورشید می شود.

راه حل دوم :

رعایت حداقل فاصله پلاستیک تا بستر کشت که این مقدار 25 سانتی متر می باشد. این کار باعث می شود که کانون تشکیل شده توسط قطرات آب بزرگ باشد و در نتیجه درجه حرارت نور متمرکز روی بدنه تیپ پایین بوده و سوختگی ایجاد نمی شود که فاصله را می توان با استفاده از مفتول یا چوب ایجاد کرد.

راه حل سوم :

 قرار دادن نوار تیپ در زیر خاک بستر کشت. ولی در این خصوص باید توجه کرد که این عمق نباید بیش از 4 سانتی متر باشد و در سیستم لوله کشی از سوپاپ هوا یا همان شیر هوا استفاده کرد.

و نکته مهم: چگونه تشخیص دهیم که سوراخ های ایجاد شده در نوار تیپ به دلیل آفتاب سوختگی است یا آسیب ناشی از جوندگان؟

در پاسخ باید گفت که مسیر سوراخ های ایجاد شده توسط آفتاب سوختگی همچون حرکت آفتاب شرقی-غربی است.