مراحل طراحی آبیاری قطره ای

در ابتدا به صورت خلاصه به مراحلی که بایستی برای طراحی یک سیستم آبیاری قطره ای انجام شود، اشاره شده است:

1) مطالعات پایه 

2) انتخاب نوع و دبی قطره چکان

3) تقسیم بندی باغ یا مزرعه

4) محاسبه ظرفیت سیستم بر اساس شیفت بندی

5) محاسبات هیدرولیکی و تعیین قطر لوله ها

6) تعیین نقاط نصب شیر های خلاء شکن

7) انتخاب پمپ و سایر اجزاء سیستم پمپاژ

8) انتخاب فیلتراسیون

اولین قدم در اقدام به طراحی یک سیستم آبیاری قطره ای انجام مطالعات پایه است، در ابتدا بایستی از زمین مورد نظر نمونه خاک و از منبع آبی که قرار است برای آبیاری مورد استفاده قرار گیرد نمونه آب تهیه شود و جهت تهیه آنالیز به آزمایشگاه های معتبر داده شود.

پس از بررسی و امکان سنجی شرایط پروژه ضمن بررسی نتیجه آنالیز آب و خاک بایستی بازدید از محل پروژه بازدید صورت گیرد و پس از آن اقدام به طراحی نمود.

در ابتدا بایستی نوع قطره چکان انتخاب شود. پس از انتخاب آن، دبی خروجی قطره چکان بسته به نوع محصول، بافت خاک، فاصله درختان از هم، نیاز آبی محصول و میزان آب قابل استفاده در پروژه انتخاب می شود. بایستی در نظر داشت که در روش آبیاری قطره ای بایستی به گونه ای قطره چکان ها آرایش شوند تا یک نوار مرطوب پای ردیف درختان ایجاد شود.

یکی از مراحل مهم در طراحی یک شبکه آبیاری محاسبه نیاز آبی محصول می باشد، که در اینجا یک مقاله در این خصوص بارگزاری شده که توصیه می شود حتما ملاحظه نمایید. پایه انجام محاسبات نیاز آبی گیاهان نرم افزار نت وات می باشد که جهت دانلود و آشنایی بیشتر اینجا کلیک کنید.

بعد از مشخص شدن نوع و تعداد قطره چکان ها نوبت به تقسیم بندی زمین می رسد. 

در ابتدای این مرحله بایستی طول لترال ها یا همان لوله های آبده پای ردیف درختان مشخص شود. عوامل تاثیر گزار در این انتخاب شامل: ابعاد زمین، رعایت حداکثر طول مجاز (مطابق جدول ارائه شده توسط کارخانه سازنده) و همچنین داشتن واحدهای آبیاری متقارن می باشد که بایستی مطابق با آن طراحی نمود. 

در مرحله بعدی آرایش کلی لوله های اصلی و فرعی انجام می گیرد، دبی هر قطعه بر اساس تعداد قطره چکان های موجود در آن محاسبه می شود و پس از آن بایستی قطعه بندی (شیفت بندی آبیاری) تعیین شود. در این قسمت سلیقه طراح که بر مبنای بهینه ترین حالت از نظر اقتصادی و فنی می باشد و همین طور نظر کشاورز تعیین کننده است. زیرا کاربر نهایی طرح پس از اجرا کشاورز خواهد بود لذا بایستی در این قسمت با کارفرما مشورت نمود.


پس از آماده شدن شبکه کلی طرح و همین طور شیفت بندی بایستی انتخاب قطر لوله های اصلی و فرعی بر اساس محاسبات هیدرولیکی انتخاب شود.

در انتهای این مقاله یک فایل اکسل قابل دانلود است. با استفاده از این اکسل میتوانید با جایگزاری دبی و طول لوله ها، قطر مناسب رو انتخاب کنید.

یکی از نکات مهم و اساسی قرار دادن شیر هوا در شبکه آبیاری است، انتخاب محل شیر هوا بایستی دقیق باشد که در یکی از مقالات سایت توضیحات لازم داده شده است. 

مراحل آخر که یکی از مهمترین قسمت های طراحی هست، انتخاب ایستگاه پمپاژ و فیلتراسیون می باشد. در نظر داشته باشین که انتخاب سیستم فیلتراسیون مناسب یکی از عوامل گارانتی شبکه آبیاری قطره ای شما می باشد زیرا به وسیله فیلتراسیون مناسب پروژه می توانید از ورود کلیه ذرات جامدی که موجب گرفتگی قطره چکان می شود جلوگیری کنید. برای انتخاب پمپ مناسب نیز 2 آیتم اصلی وجود دارد: دبی و فشار مورد نیاز شبکه، که بر اساس این 2 آیتم می توان پمپ را انتخاب نمود.

در خصوص کسب اطلاعات بیشتر در زمینه طراحی کلیه سیستم های نوین آبیاری تحت فشار میتوانید با شرکت ما تماس بگیرید و از کارشناسان فنی ما مشاوره بگیرید. 

برای دانلود اکسل محاسبات هیدرولیکی >>> اینجا <<< کلیک کنید